2011. március 14., hétfő

Soha ne kérdezd senkitől

Soha ne kérdezd senkitől, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Az élet egy kísérlet, magadnak kell felfedezned.
 
Minden egyénnek tudatosnak, ébernek és figyelmesnek kell lennie, kísérleteznie kell az élettel, hogy rájöjjön, mi a jó neki. Minden, ami békét, nyugalmat, üdvöt ad, közelebb visz a létezéshez és annak végtelen harmóniájához - az jó. És minden, ami konfliktust, boldogtalanságot, fájdalmat okoz - az rossz. Ebben senki sem dönthet helyetted, mert minden egyénnek megvan a saját világa, a saját érzékenysége. Egyediek vagyunk. Ezért a formulák nem fognak működni. Az egész világ ezt bizonyítja.
Soha ne kérdezd senkitől, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Az élet egy kísérlet, magadnak kell felfedezned, mi a helyes és mi a helytelen. Megeshet, hogy helytelenül cselekszel, de szert teszel a tapasztalatra, ami tudatosítja benned, mit kell kerülnöd. Megeshet, hogy valami jót teszel, és azonnal kiélvezheted az áldásait. A jutalom nem ezen az életen túl, nem a mennyországban és a pokolban vár. Hanem itt és most.
Minden tett azonnali eredményt hoz. Csak légy éber, és figyelj. Az érett emberek azok, akik megfigyelték és felfedezték maguknak, mi helyes és mi helytelen, mi jó és mi rossz. És azáltal, hogy ezt felfedezték a maguk számára, mérhetetlen belső tartásra tettek szert. Ha az egész világ mást gondolna, számukra az is közömbös. Megvan a saját tapasztalatuk, ami vezeti őket, és ez elég.

(Osho)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

mindig meglepődöm, hogy az igazság mennyire egyszerű és természetes...

és mintha ezt én már mindig is tudtam volna, valahol legbelül:)

lillácska

Éva2 írta...

Lillácska! Mennyire egyszerű, csak el kell jutnunk addig, hogy ezt felismerjük. Bizony ehhez kellenek az évek, jó tapasztalatok, rossz tapasztalatok, valaminek ott legbelül történő kikristályosodása.
Míg legbelül ez a tudás nem szívódik fel,míg nem alkalmazzuk a magunk életére, addig csak egyfajta könyvespolcon lévő könyv, és nem használható tudás.
Mindig várom, hogy egy információ az enyém legyen, mikor átmegy a szűrőmön, beillesztem a megfelelő helyre, mikor teljesen magaménak érzem. Akkor egyszerű és természetes, és azon gondolkozom, miért nem éltem addig így.
De nem is korholom magam érte.Korábban más életszakaszom igényeinek éltem. Akkor úgy volt jó. Aztán minden változik, mi is, és harmóniába kell hozni a változásokat magunkkal, vagy a környezetünket valahogy idomítani a saját szükségleteinkhez. Nem az emberek megváltoztatására gondolok, hanem a mi magunk új lehetőségeinek, kutatására, elfogadsára. Aztán kezdődik minden előlről, mikor egy újat lépünk.:-)

Éva2 írta...

Azért tettem ki ezt a gondolatot, mert valahogy beilleszthető abba, amit most a diétám során átéltem.
De egyébként is az egészséges élet része lehet. Sőt, az is! A lélek egészségéé. Megtapasztaltam, ha többet kell mások igényeinek megfelelni, akkor borul az egyensúly. Vannak ilyen életszakaszok, nem mindenki tökéletesen szabad. Van olyan? Feladatai is vannak, amit nem lehet kikerüni.Kezelni kell az ilyen helyzeteket, és megadni időnként, ami nekem jár. Hívjuk egészséges önzésnek?
Hogy egy kicsit most rendbe akarom a testem hozni, közben a lelkem, az énem tisztítításán is gondolkozom.
Írok majd arról is itt, ahogy tudatosodik bennem hogyan csináljam. Test és lélek összefügg, belső változást is hoz majd ez az időszakom.Hagyom, hogy történjen, nem is kell tenni érte talán semmit. Mert annyira "egyszerű és természetes", hogy így legyen.