2011. február 23., szerda

Tisztálkodás

Egyszerűen félelmetes mennyi káros anyag van a kozmetikumokban, különösen a tusfürdőkben. A  natúrszappanra a legjobb áttérni.
Régen csak tusfürdőt használtam, és most is van itthon többféle is. Nem is tudom, hogy  mit csináljak. Talán a  "Több is veszett Mohácsnál" alapokra helyezem az ügyet, és megszabadulok tőlük. A boltokban is kapható, a nem úgynevezett natúrszappanok közül a tesztvizsgálatokon jó eredményt ért el a CD szappan. Még próbálkozom gyerekszappanokkal is.
Ha valaki nem végez erős fizikai munkát, akkor álíltólag hetente 2-3x kell csak szappant használni zuhanyozáskor, fürdéskor, különben tönkreteszi, kiszárítja a bőrt. Fürdőolaj viszont jó a vízbe! Puhítja, kellemesen visszazsírozza a bőrt.
Desodorokat is vizsgálgattam csak úgy magam számára. Legjobb lenne nem használni, és állítólag a sószappan is hatásos, ha végighúzzuk a hónaljunkon.Végül is a só baktériumölő. Miért ne?
Van is itthon sószappanom.
A desodorok közül állítólag jó teszt eredményeket ért el a: Bionsen. DM-ben van.
Egyébként, én már semmiben nem hiszek, akármit is írnak bármelyik termékre.
Tiszta víz, natúrszappan fürdéshez, sószappan desodorként. Számomra most ez lenne a követendő, de úgysem tudok ellenállni a kozmetikumoknak. Még nem is beszéltem a fogkrémekről, krémekről, samponokról, hajfestékekről....Hogy azokban is mi minden van?
Amúgy meg a gyógyszertárakban, helyben található krémeket fogom használni, úgy döntöttem. Hátha, kevesebb a  méreg bennük, mint a boltban találhatókban, bár a krémek alapanyaga mindenhol ugyanaz, csak talán kevesebb feleslegeset tesznek hozzá, mint szükséges.
Mint írtam, egyszerűen nem tudom, hogy lehet kikerülni a sok mérget tisztálkodásban, étkezésben. Tömve van minden. Igazán még tanácsot sem tudok adni magamnak sem:
A mennyiséget csökkenteni!
Nem tudok mást írni. Minél kevesebbet, annál jobb! Az a kevés is bio/ natúr legyen( hol van az igazi  natúr?), legalábbis az legyen ráírva, vagy gyógyszertári készítmény.

7 megjegyzés:

Tipitá írta...

Jó kis kérdést vetettél fel! Órákig lehetne elmélkedni. Nekem az a véleményem, hogy teljesen mi már ugysem tudunk megszüntetni minden kozmetikumot. Évek óta használjuk, önkéntelenül nyúl utánuk az ember. Figyelek rá én is, megpróbálom mérsékelni, ha van lehetőségem a "bio"-t veszem. Ha elvonulnánk egy lakatlan szigete, na akkor lenne esély! :)

trendo írta...

Az érzékeny bőrű lányomnak én a patikában veszek hipoallergén krémet, amit ők a saját receptúrájuk szerint csinálnak. Nincs benne semmi fölös illatanyag, színezék, állagjavító adalék stb. ami a kozmetikumokat megdrágítja. Így, furcsa módon, annak ellenére, hogy kisszériás, magisztrális termék, mégis relatíve olcsó. Nyaralás előtt az unokáimnak is a gyógyszertárból hozok napozókrémet. Megbízhatóbb, mint az agyon reklámozott luxuskencék.

Éva2 írta...

Tipitá, mivel a tisztálkodás örömforrás, és nagy a választék, nehéz lemondani a kozemtikumokról. Inkább csak gondolatban játszik vele az ember, aztán egyszer jön egy bősz elhatározás.
Viszont a csábítás erős a vásárlásra.
Próbálkozom...

Éva2 írta...

Trendo, akkor te is egyetértesz a patikákban található krémek viszonylag elfogadható méregnélküliségével. És valóban, olcsóbbak, mintha máshol veszem meg.

Csillagos írta...

Nagyon megdöbbentő volt számomra, amikor egyik gyülekezeti tagunknak mellrákja lett (hála Istennek,most tünetmentes) és megkérdezte az orvost, hogy mit csináljon másképpen?... A doki a táplálkozás után elsőként azt javasolta, hogy váljon meg a tusfürdőktől, kenőfejes dezodoroktól, krémektől.
Én is igyekszem leszámolni velük egy ideje, de töredelmesen bevallom, a jó illat sokszor elcsábít...
Szerintem amúgy ne dobd ki a tusolókat! Mosni, felmosni kitűnően lehet velük:))))

Éva2 írta...

Csillagos!
Én is így gondolom, és egyszer tenni is kell.
Engem is elcsábít az illat.Szép a csomagolásuk is, és az ember beleesik a csapdába.
Valamit próbálok ez ügyben is tenni, de a tisztálodás az illatok nagy élmény.Ha áttérünk a natúr szappanokra és a gyógyszertárban kapott krémekre, talán az már nagy előny.
Igazad van, mosni felmosni jó lesz!:-)Pedig olyan szépek, illatosak, én használnám őket legszívesebben,. Mármint magamra!
Újakat már nem veszek, és a tusfürdőket elhasználom zuhanyozésra is, de folyamatosan felmosásra is. Mert vannak ám tartalékaim.:-)))
Gyors kézi mosásra is jók!:-)

Éva2 írta...

Jó, olvasni, hogy az illető hölgy tünetmentes!