2011. február 21., hétfő

Csírák

Eddig pórécsírát ettem idén, és finomnak tartom. Vettem most retekcsírát. Állítólag ez a legerősebb, ebből tényleg napi egy maréknál többet nem lehet enni.Segítik a szervezet sejthálózatát, erősítését, magas a rosttartalma, enzimekben gazdak kis növények a csírák. Érdemes hetente cserélgetni őket. A retekcsíra pl. a májat tisztítja, erősíti.
A paprikát, paradicsomot télen csak kényszerből eszem. Nagyon idegen az évszaktól. A paradicsomról le is álltam, olyan rossz volt legutóbb. Savanyúkáposzta volt még itthon, vettem feketeretket és most éppen retekcsírát. Kenyérre is jó mind, de salátába is csempészek. Főtt étel mellé, nyersen is jöhet.
Amúgy olyan szép petrezselyemzöldet láttam, hogy szerintem az is mehet kenyérre apróra vágva, sárgarépát is reszelek. Sőt, petrezselymes sárgarépát! Ó, ha a fantázia beindul!:-)
M-nak reggelire adtam csírát( ő leáll a paprika, paradicsom variációnál). Tetszett neki, vett is magának délután otthonra. Most őt is ellátom ötletekkel, vevő rá nagyon.

4 megjegyzés:

trendo írta...

A paradicsomnak nevezett izé tényleg ehetetlen, fölös pénzkidobás. De miért is akar az ember télvíz idején nyárvégi paradicsomot, paprikát enni? Vagy ha mégis, miért nem veszi le a polcról a lecsót? :)

Más. Nagyon érdekes táplálkozástudományi előadást láttam. Elmagyarázták pl. hogy ha evés után tejterméket fogyasztunk, akkor a zsírok és a kalcium valamiféle kölcsönhatása révén dupla annyi zsír távozik a szervezetünkbőlel a széklettel, mint egyébként. Márpedig a fogyás akkor hatásos, ha a zsírtól tudunk megszabadulni.
A mozgás gyötrelmesen lassan éget zsírt, mert először a könnyebben mozgósítható cukrot hasznosítjuk (utána meg naná, hogy visszapótoljuk duplán - egy órás teniszezés hatása egy vajas zsemlével lekvittelve :)
Viszont, ha mozogsz, nemcsak aznap, hanem még másnap is több energiát használ el a szervezet. Ezért fontos a folyamatos testedzés. Praktikusan, ha mindennap gyalog mégy dolgozni, persze nem totál kényelmes sétatempóban :)

Éva2 írta...

Nem illeszthető bele a paradicsom a télbe. Napérlelte, illatos paradicsom kell nekem is!:-)
Jókat írsz, köszönöm. Én is előveszem most a "tudós" könyveimet. Van olyan, hogy a Táplálozás egészségkönyve, és amit régebben is szívesen olvasgattam:Dr. Oláh Andor-Kállai Klára-Vadnai Zsolt:Reformkonyha.
És még néhány könyv. Ne csak a polcon legyenek.:-)
Szóval evés után tejtermék, és sietős tempóban menni a munkahelyre és vissza!:-)
Még egyszter köszönöm a hasznos segítségeidet.

Éva2 írta...

Lenne egy kérdésem: Mióta komolyan elhatároztad a fogyást, azóta mennyi kiló ment le?

trendo írta...

Kínkeserves a dolog, két oknál fogva. Az egyik, hogy a szervezetem igencsak tartalékolós fajta. Nehezen szánja rá magát, hogy megváljon attól, amit már egyszer magába épített. A másik az akareterő gyengesége, a sok megingás. A fizikai éhezést kiválóan bitom, de vannak helyzetek, szituk, amikre evéskényszerrel reagálok lelkileg. Két kilót könnyen leadtam, még hármat gyötrelmes lassúsággal. Az ötödik kilón lambadázok, ide-oda. Ilyenkor szokta feladni az ember.